Polecamy
  • Kostium kąpielowy – jak go dobrać do figury?Kostium kąpielowy – jak go dobrać do figury?
    Wybór stroju kąpielowego może być naprawdę kłopotliwą kwestią. W końcu każda pani chciałaby wyglądać jak ponętny kąsek. Jednak nie każdy strój pasuje do naszej figury, a i ciała nie są …
  • SPA to samo zdrowieSPA to samo zdrowie
    Już od dawna znane jest lecznicze działanie wody. Człowiek wykorzystywał ją zarania dziejów do robienia różnych zabiegów kojących. SPA to właśnie leczenie wykorzystaniem wody, a sam skrót wywodzi się od …
Najnowsze komentarze

    Olejek lawendowy

    Jednym z najpopularniejszych olejków wykorzystywanych w aromaterapii jest olejek lawendowy. Wykorzystywany jest on na szeroką skalę w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym, używany jest również w ośrodkach spa oraz w salonach fundujących zabiegi spa. Olejek lawendowy pochodzi z Francji – a mówiąc dokładniej, z Prowansji. Jest to substancja bardzo wysoko ceniona przez aromaterapeutów oraz w medycynie niekonwencjonalnej, a to ze względu na swoje wszechstronne właściwości. Olejek lawendowy jest wykorzystywany przy zmęczeniu, stresie, stanach depresyjnych, nerwicach, pomaga w problemach z bezsennością, ułatwia zasypianie, jest również przydatny przy leczeniu przeziębień. Przydaje się także w walce z otyłością oraz cellulitem. Okazuje się on również bardzo pomocny w stanach zapalnych skóry.

    Comments are closed.